Äppeltider 9 oktober, äppelmustning och provsmakning av svenska äpplen.

Den 9 oktober kommer Appleboy det mobila äpplemusteriet hit till Landqvist handelsträdgård.

Då har du som vill chansen att göra din egen äppelmust!

Tag med de äpplen som du vill musta

och tomma kärl att ha den färdiga musten i. Tomma kärl finns att köpa av Appleboy för 20 kr st.

Fallfrukt och lätt kantstött frukt går utmärkt att göra must av. Har äpplena små bruna fläckar eller skorv så går det också bra men sortera bort frukt som har stora bruna fläckar, är övermogna, eller har börjat ruttna eller mögla.

Äpplena måste vara mogna.

För att se om ditt äpple är moget så kan du dela äpplet på mitten och titta på kärnorna – är de bruna så är äpplet moget, om de är vita så är äpplet omoget.

Vinterfrukt sägs vara den bästa för äppelmustning då sommaräpplen ibland kan göra musten lite grumlig.

Om du har päron så går det också bra. Päronmust blir i regel sötare än äppelmust. Att blanda äpplen 75% och päron 25% blir succé!

1 kg äpplen ger ca 0,6 l must.

Must går utmärkt att frysa in och på så sätt kan du ha färsk, hemgjord must närsomhelst på året. Vi drack upp den sista flaskan av förra årets must inne i odlingen i somras, mycket uppfriskande när det var som varmast.

Pris: Appleboy tar 10 kr för varje liter färdig must och 20 kr för tomma plastdunkar att ha musten i. Om du vill kan du ta med egna flaskor och dunkar.

Vi kommer även att ha provsmakning av svenska äppelsorter.

Här kommer det att finnas olika sorters svenska äpplen att provsmaka men vi ber er även att ta  med egna äpplen till provsmakningen. Ju fler som deltar desto roligare.

 

Välkomna!